Toimeksiannon hoitamisen yleiset ehdot

1. TOIMEKSIANNON HOITAMINEN

1.1 Toimeksianto hoidetaan ammattitaitoisesti ja huolellisesti hyvää asianajajatapaa noudattaen. Hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet löytyvät Suomen Asianajajaliiton kotisivuilta http://www.asianajajaliitto.fi. Toimeksisaaja on velvollinen noudattamaan lakeja, salassapitomääräyksiä sekä eettisiä ohjeita lakimiestehtävää hoitaessaan. Toimeksisaaja huolehtii toimeksiannosta asianmukaisella huolellisuudella, ammattitaidolla sekä kohtuullisessa ajassa olosuhteet huomioon ottaen. Lakimiehellä on vaitiolo- ja salassapitovelvollisuus pitää salassa se, mitä hän toimeksiantoa hoitaessaan saa asiakkaastaan tietää. Salassapitovelvollisuus jatkuu myös toimeksiannon päättymisen jälkeen. Vaitiolovelvollisuuden rikkomista eivät ole toimeksiannon hoitamisen kannalta välttämättömät yhteydenotot viranomaisiin, vastapuoleen tai toimeksiannon kannalta välttämättömiin ulkopuolisiin ihmisiin. Tällöinkin asiakkaasta saa paljastaa vain ne tiedot, joita toimeksiannon hoitaminen edellyttää.

1.2. Toimeksisaaja voi lähettää toimeksiantoon liittyviä sähköposteja tässä sopimuksessa mainittuun tai toimeksiantajan erikseen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Mikäli toimeksiantaja ei hyväksy sähköpostin käyttöä viestinnässä, tulee asiasta ilmoittaa toimeksisaajalle etukäteen. Lakitoimisto ei ole vastuussa vahingoista, joita sähköisessä viestinnässä aiheutuu, mikäli vahingot eivät johdu toimeksisaajan tahallisesta tai törkeän huolimattomasta menettelystä. 

1.3. Toimeksiannon vastuuhenkilö voi käyttää apunaan toimeksiannon hoitamisessa toimeksisaajan palveluksessa olevia henkilöitä. 

1.4. Toimeksisaaja on oikeutettu vaihtamaan vastuuhenkilöä toiseen palveluksessaan olevaan henkilöön ilmoittamalla siitä etukäteen toimeksiantajalle. 

1.5. Toimeksisaaja on oikeutettu käyttämään apuna toimeksiannon hoitamisessa myös ulkopuolisia henkilöitä ja hankkimaan asiantuntijalausuntoja silloin, kun tämä on tarpeen toimeksiannon hoitamiseksi. Mikäli tästä aiheutuu toimeksiannon laajuuteen nähden merkittäviä kustannuksia, on

ulkopuolisen avun hankkimisesta sovittava etukäteen toimeksiantajan kanssa. 

1.6. Jos toimeksisaajan vastuuhenkilö ja muu sen palveluksessa oleva toimeksiantoa hoitanut henkilö ovat tilapäisesti estyneitä hoitamasta toimeksiantoon kuuluvaa tehtävää määrättynä ajankohtana (esim. avustaminen oikeudessa), voidaan kyseisen tehtävän hoitamiseen käyttää ulkopuolista, vastaavan pätevyyden omaavaa henkilöä. Asiasta on ilmoitettava toimeksiantajalle niin pian kuin se esteen laatu huomioon ottaen on mahdollista.

1.7 Toimeksiantajalla on mahdollisuus tarvittaessa kannella lupalakimiehen menettelystä Suomen Asianajajaliiton yhteydessä toimivalle riippumattomalle valvontalautakunnalle.

2. VASTUUNRAJOITUS

2.1 Toimeksisaaja ja sen palveluksessa olevien henkilöiden korvausvastuun yhteismäärä mahdollisesta toimeksiannon hoitamisen yhteydessä aiheutetusta vahingosta on Suomen Asianajajaliiton kulloinkin vahvistaman varallisuusvahinkovakuutuksen vähimmäisvakuutusmäärä. 

2.3. Lakitoimisto ei vastaa välillisistä tai epäsuorista vahingoista tai menetyksistä taikka kolmansien osapuolten vahingoista tai näiden vaatimuksista.

3. VASTUUVAKUUTUS

Toimeksisaajalla on toimintaansa varten voimassa oleva vastuuvakuutus, jonka enimmäismäärä on 200 000 €. Toimeksisaajan vastuu rajoittuu vakuutuksen ehdoista huolimatta kohdan 2 mukaisen vastuunrajoitusehdon mukaisesti. Toimeksisaajan vastuuvakuutusyhtiö on LähiTapiola.

4. TOIMEKSIANTOSOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

4.1 Toimeksianto alkaa, kun toimeksiantaja tarjoaa toimeksiantoa ja lakimies hyväksyy sen hoidettavakseen. Lakimies varmistaa vastaanottaessaan toimeksiannon asiaan mahdollisesti liittyvät esteellisyydet. Toimeksiantaja on velvollinen antamaan toimeksisaajalla kaikki asiaan liittyvät tiedot, joiden voidaan olettaa vaikuttavan lakimiehen mahdollisuuteen hoitaa toimeksiantoa. Mikäli toimeksiantaja ei anna ohjeita tai pyydettyjä tietoja hyvissä ajoin ennen asiassa noudatettavia määräaikoja, on toimeksisaajalla oikeus hakea määräajan pidennystä, jos sen on mahdollista ja jos olosuhteista ei muuta käy ilmi. Toimeksisaajalla on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta toimeksiantoa perustelematta kieltäytymistään.

4.2 Kun kumpikin sopimuspuoli on täyttänyt toimeksiantosopimuksen mukaiset velvoitteensa, toimeksiantosuhde lakkaa olemasta voimassa ilman eri irtisanomista. Toimeksiantajalla on oikeus päättää tämä sopimus välittömin vaikutuksin koska tahansa. Toimeksisaajalla on oikeus luopua tehtävästä vain hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden mukaisesti. Toimeksisaaja saa luopua vastaanottamastaan tehtävästä ilman asiakkaansa lupaa, jos hän on velvollinen luopumaan siitä, asiakas menettelee vilpillisesti, asiakkaan ja asianajajan välille on asiakkaan menettelyn vuoksi syntynyt luottamuspula tai muuten on olemassa erityinen syy. Kuluttajalla on oikeus peruuttaa puhelimitse, kirjeitse, sähköpostin tai verkkosivujen välityksellä tai muun etäviestimen avulla tehty sopimus ilmoittamalla siitä toimeksisaajalle 14 päivän kuluessa vahvistuksen vastaanottamisesta. Tätä peruuttamisoikeutta ei kuitenkaan ole, jos toimeksiannon suorittaminen on kuluttajan suostumuksella aloitettu.

5. LASKUTUKSESTA

5.1 Lakimies on velvollinen vaatimaan vastapuolelta oikeudenkäyntikuluja aina, kun siihen on lain mukaan mahdollisuus. Toimeksiantajan vastuu toimeksisaajan laskun maksamisesta ei poistu, vaikka vastapuoli velvoitettaisiinkin kulut maksamaan. Mikäli samassa toimeksiannossa on useita päämiehiä, he vastaavat laskun maksamisesta yhteisvastuullisesti, ellei toisin ole sovittu.

5.2 Ennakkolaskun tulee olla kohtuullisessa suhteessa toimeksiannon kokonaislaskutukseen. Lakimiehen on kyettävä milloin tahansa selvittämään asiakaskohtaisesti saamansa ennakot ja se, miten paljon niitä vastaavaa laskutusta on kertynyt.

5.3 Mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä maksuehtojen mukaisesti, toimeksisaaja voi keskeyttää toimeksiannon. Erääntyneen laskun perimisestä toimeksisaaja perii perimisestä aiheutuneet kulut ja maksamattomista laskuista korkolain mukaista viivästyskorkoa. 

5.4 Tuntiveloituksen suuruuteen ja palkkion määrään vaikuttavat asian laatu ja kiireellisyys, työn määrä, intressin suuruus, käytettävä kieli sekä tarvittava erityisasiantuntemus. Ellei toisin sovita, toimeksiannon hoitamisena veloitetaan mahdollisesti käytetty matka-aika sekä mahdolliset odotusajat.

5.5 Toimeksiannon päättyessä kumman tahansa osapuolen aloitteesta, toimeksiantaja on velvollinen suorittamaan kaikki toimeksiannon päättymiseen mennessä kertyneet toimeksisaajan palkkiot ja kulut.

5.6 Kaikki samassa asiassa asiakkaana olevat toimeksiantajat ovat yhteisvastuussa toimeksisaajan veloituksista ja kuluista. Mikäli on sovittu, että toimeksiannon maksaa joku muu taho, lasku lähetetään sanotun kolmannen tahon maksettavaksi. Mikäli kyseinen muu taho mistä tahansa syystä ei maksa toimitettuja laskuja, toimeksiantaja on itse vastuussa niiden maksamisesta.

5.7 Mikäli tuomioistuin alentaa vastapuolen maksettavaksi määrättyä lakitoimiston palkkion määrää vaaditusta, lakitoimistolla on oikeus veloittaa asiakkaalta koko määrä lakitoimiston kokonaispalkkiosta.

5.8 Toimeksiantajalla on oikeus saattaa mahdollinen asianajopalkkiota koskeva erimielisyys Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunnan käsiteltäväksi. Kuluttaja-asiakkaalla on lisäksi mahdollisuus saattaa erimielisyys kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.

6. OIKEUSTURVAVAKUUTUS JA OIKEUSAPU

6.1 Toimeksiantaja toimittaa toimeksisaajalle tiedot oikeusturvavakuutuksesta mahdollisimman pian toimeksiannon sopimisen jälkeen.

6.2 Toimeksisaaja toimittaa laskun oikeusturvavakuutuksesta huolimatta toimeksiantajalle jollei muuta erikseen sovita.

6.3 Oikeusturvaetuus määräytyy vakuutusehtojen ja vakuutusyhtiön harkinnan mukaisesti eikä toimeksisaaja vastaa etuuden myöntämisestä eikä siitä, että korvaus kattaisi toimeksiannosta syntyneet kulut kokonaisuudessaan. Toimeksisaajalla on oikeus veloittaa toimeksiantajalta puuttuva määrä toimeksiannon hoitamiseen liittyvistä palkkioista ja kuluista. Jos toimeksiantajan kanssa sovitaan toimenpiteistä, jotka eivät todennäköisesti kuulu oikeusturvavakuutuksen piiriin, toimeksisaajalla on oikeus veloittaa toimeksiantajaa näistä toimenpiteistä.

7. ASIAKASVARATILI

7.1 Lakitoimisto hoitaa asiakasvaratilillä mahdollisesti olevia asiakasvaroja Asianajajaliiton asiakasvarojen hoitoa koskevan ohjeen mukaisesti.

8. TIETOSUOJA

Toimeksisaaja on Yleisen tietosuoja-asetuksen 2016/619 (GDPR) 4 artiklan 7 kohdassa tarkoitettu rekisterinpitäjä. Toimeksisaaja on velvollinen tunnistamaan asiakkaansa paitsi sopimusten ja asiakirjojen laatimisen aitouden takaamiseksi ja esteellisyyden tutkimiseksi. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä säädetyn lain (444/2017) nojalla asiakkaan henkilöllisyys on todennettava ja nimi, syntymäaika ja henkilötunnus sekä henkilöllisyyden todentavan asiakirjan tiedot sekä tapauskohtaisesti tietoja asiakkaan taloudellisesta toiminnasta on säilytettävä viisi vuotta toimeksiannon päättymisestä sellaisissa toimeksiannoissa, jotka liittyvät asiakkaan taloudelliseen toimintaan taikka omaisuusjärjestelyihin. 

9. TEKIJÄNOIKEUDET

Toimeksisaajalla on tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet toimeksisaajan asiakasta varten laatimiin asiakirjoihin ja muuhun materiaaliin. Toimeksiantajalla ei ole oikeutta käyttää, kopioida, muokata, tallentaa tai levittää taikka jakaa lakitoimiston laatimia asiakirjoja tai muuta materiaalia ao. toimeksiannosta poikkeavaan käyttöön tai tarkoitukseen.

10. RAPORTOINTIVELVOLLISUUS 

10.1 Lakimiehellä on velvollisuus informoida asiakasta toimeksiannon edistymisestä säännöllisin välein ja aina, kun toimeksiannossa tapahtuu jotain merkittävää. Asiakas on velvollinen antamaan lakimiehelle välittömästi tiedon kaikista asiaan vaikuttavista seikoista, jotka hän saa tietoonsa. Lakimies ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu siitä, että asiakas on salannut tai jättänyt kertomatta lakimiehelle asian ratkaisuvaihtoehtojen harkintaan vaikuttavia tosiseikkoja. 

10.2 Lakimies on velvollinen huolehtimaan siitä, että toimeksiannon suorittamisessa noudatetaan säädettyjä määräaikoja ja toimitaan säädettyjen muotomääräysten mukaisesti ja laillisesti. 

10.3 Lakimies selvittää päämiehelle toimeksiannon aiheuttamat riskitekijät samoin kuin eri toimintavaihtoehtojen odotettavissa olevat seuraukset. Lakimies informoi päämiestä eri alojen asiantuntijoiden käyttämistarpeesta. Lakimies ei ole vastuussa oikeudenkäynnin lopputuloksesta eikä laaditun sopimuksen ehtojen täyttämisestä. 

10.4 Asiakkaan on ilmoitettava tyytymättömyytensä lakitoimiston palveluihin kahden (2) viikon kuluessa siitä, kun kyseiset palvelut on suoritettu, ja joka tapauksessa vähintään kolmen (3) kuukauden kuluessa siitä, kun tyytymättömyyttä aiheuttaneet toimenpiteet on tehty.